Szukaj na tym blogu

wtorek, 7 czerwca 2016

Witamina B3 Niacyna

witamina B3  to  dwa związki - kwas nikotynowy oraz amid kwasu nikotynowego.
Niacyna (kwas nikotynowy, witamina B3).

Biora  one udział w regulacji metabolizmu i  postawaniu czerwonych krwinek, regulują  poziom cholesterolu we krwi, neutralizują  toksyczne działanie związków chemicznych i leków w organizmie. 

Na pogorszenie wchłaniania witaminy B3 wpływają:

sulfonamidy, alkohol, tabletki nasenne, estrogen, antybiotyki, środki antykoncepcyjne, kawa, herbata, cukier, azotan sodu


Na polepszenie wchłaniania witaminy B3 wpływają:
 
kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina C, fosfor, chrom.

Dr Abram Hoffer biochemik  i lekarz psychiatra stwierdził ze skuteczną metodą leczniczą jest podawanie dużych dawek witamin. Sam wyleczył wiele przypadków schizofrenii aplikując pacjentom duże dawki  niacyny. Przy okazji leczenia pacjentów psychiatrycznych okazało się, że część z nich donosiła o zbawiennym wpływie witaminy B3 na zmiany stawowe.
-------------------------
Dr Bill Kaufman pierwszy lekarz, który zaobserwował, że wysokie dawki niacynamidu (od 250 mg 4 razy dziennie) działają korzystnie na zmiany związane z zapaleniem stawów,wspomagają również inne funkcje organizmu.

W 1978 r. dr Kaufman w trakcie wywiadu radiowego z Carltonem Fredericksem opowiedział, jak jeden z jego pacjentów, który nie był w stanie zgiąć łokcia do zmierzenia ciśnienia, po tygodniu zażywania niacynamidu mógł zrobić to bez problemu. Ponieważ dr Kaufman był bardzo zaskoczony taką reakcją, przez kolejny tydzień podawał pacjentowi placebo, by sprawdzić rezultat.

Okazało się, że po tygodniu pacjent wrócił do stanu sprzed kuracji niacynamidem, czyli znacznej sztywności stawów. Dr Kaufman twierdził, że niacynamid jest skuteczny niezależnie od przyczyny zmian chorobowych ponieważ przyspiesza regenerację stawów i spowalnia proces degeneracyjny.

W jednym z artykułów dr Hoffer opisuje wyniki, jakie udało mu się uzyskać u sześciu pacjentów stosujących duże dawki niacynamidu. U jednego z pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów zmiany zupełnie się cofnęły, inny z reumatoidalnym zapaleniem stawów zaobserwował znaczną poprawę, dwóch pacjentów z zapaleniem stawów wyzdrowiało, u jednego z pacjentów ze schizofrenią i zapaleniem stawów ustąpiły objawy chorobowe, ostatni natomiast, cierpiący z powodu vascular nodulitis poczuł się znacznie lepiej.

Największą skuteczność niacynamidu otrzymujemy zażywając go w małych dawkach kilka razy dziennie. I tak, zażywanie 500 mg trzy razy dziennie może być mniej skuteczne niż dawka 250 mg 6 razy dziennie.


Ten drugi sposób gwarantuje, że witamina we krwi będzie się utrzymywała na w miarę stałym poziomie przez cały dzień. A jest to kluczowe dla uzyskania efektu terapeutycznego. W większości przypadków działanie niacynamidu jest łagodne i stopniowe. Na zmiany trzeba czasem trochę poczekać, jednak ważne jest, by nie przerywać kuracji, nawet po ustąpieniu objawów. Im większa sztywność stawów, tym częstsze powinny być dawki. Osoby z ciężkimi objawami wymagają dawek nawet do 4000 mg dziennie.

Taka ilość niacyniamidu zażywanego w 10 dawkach przez 3 miesiące gwarantowała znaczną poprawę stanu zdrowia.

---------------------------
Najnowsze badania -  niacynamid  zakłóca kluczowy enzym Candida albicans nięzbędny do reprodukcji, co skutkuje powstaniem słabszych szczepów. Komórki drożdżaków traciły witalność, dochodziło u nich do degradacji histonów, zaburzeń w strukturze DNA i nieprawidłowego wzrostu.

Witamina B3 zaburza też tworzenie biofilmu oraz wywołuje poważne aberracje w DNA drożdżaków czyniąc je bardziej podatnymi na mechanizmy obronne organizmu.
--------------------------
Zgodnie z badaniem opublikowanym w 2012 r. przez naukowców z Cedars-Sinai Medical Center, Linus Pauling Institute przy Oregon state University, UCLA i przy współpracy z innymi ośrodkami niacynamid może być skuteczny w walce z bakteriami opornymi na antybiotyki, w tym z gronkowcem MRSA.
--------------------------
Badacze zaobserwowali, że wysokie dawki niacynamidu znacznie zwiększają liczbę i efektywność neutrofilii – komórek układu odpornościowego zdolnych do uśmiercania i pożerania chorobotwórczych bakterii.

dr Adrian Gombart, podkreśla, że jest to szansa w walce z bakteriami opornymi na antybiotyki.

Niacynamid może być używany w połączniu z antybiotykami – optymalizując pracę układu odpornościowego i hamując rozwój infekcji możemy pozbyć się bakterii, których do tej pory nie udawało się wyeliminować samymi antybiotykami.

 Dr Gomabrt podkreśla również, ze niacyniamid ma zdolność “włączania” pewnych genów odpowiedzialnych za walkę z bakteriami, dzięki czemu wzrasta siła komórek odpornościowych do eliminowania infekcji.

Dr Dietrich Klinghardt, specjalista leczący boreliozę, stosuje niacynę w dużych dawkach u swoich pacjentów i twierdzi, że jest ona skuteczna w walce z bakteriami z rodziny Borrelia. Czy przykład mojej mamy dowodzi, że tak właśnie jest?

-----------------------------------------------------
Witamina PP to inaczej witamina B3, Niacyna (ATC: A 11 HA 01, C 10 AD 02) - wspólna nazwa na określenie dwóch związków: kwasu nikotynowego czyli kwasu 3-pirydylokarboksylowego, pochodnej pirydyny i amidu kwasu nikotynowego czyli nikotynamidu, niacyny.

Niacyna jest znana również jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd niekiedy nazywa się ją również witaminą PP. Może być ona, w przeciwieństwie do innych witamin z grupy B, produkowana w organizmie z podstawowego aminokwasu, tryptofanu.

Są to jednak niewielkie ilości i jej najważniejszym źródłem powinno być pożywienie. Należy również pamiętać, że tryptofan należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie, lecz muszą zostać dostarczone w pożywieniu

Głównym źródłem witaminy B3 w mg/100g produktu w diecie są: 
  • drożdże piwne - 35,5 mg/100g
  • orzechy ziemne - 24,2 mg/100g
  • otręby pszenne - 21 mg/100g
  • rośliny strączkowe, 
  • sery, 
  • masło orzechowe i orzechy, 
  • odtłuszczone mleko, 
  • suszone brzoskwinie - 8,2 mg/100g
  • pełne ziarno zbóż - 5,2 mg/100g 
  • migdały - 4,7 mg/100g
  • kasza gryczana - 4,0 mg/100g
  • soja - 2,9 mg/100g
  • grzyby
  • pomidory - 1,4 mg/100g. 


  • Witamina B3 współdziała z innymi witaminami z grupy B (B1, B2, B6, biotyną i pantotenianem wapnia) i jest od nich zależna, dlatego należy przyjmować ją razem z nimi.
  • Chrom zwiększa efektywność witaminy B3.
  • Witamina B3 może być podawana jednocześnie z witaminą A i E w celu obniżenia cholesterolu.
  • B3 wspomaga działanie leków przeciwpadaczkowych, takich jak fenobarbital i pymidon, które przy niedoborze witaminy B3 mogą słabo działać u chorego.
  • Witamina B3 jest odporna na działanie wysokiej temperatury, kwasów, ługów i intensywne naświetlanie promieniami ultrafioletowymi. Nie zostaje zniszczona podczas gotowania, ale w czasie tego procesu przechodzi do wywaru, który należy wykorzystać przy przygotowywaniu potraw.
  • Nadmierne spożywanie cukru, słodyczy i napojów słodzonych prowadzi do utraty witaminy B3.
  • Jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności. 
  • Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspakajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów - tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu. 
  • Niedobór witaminy PP może szybko spowodować niekorzystne zmiany w osobowości, ponieważ witamina ta jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. 

  • Niacyna  ma  jedno działanie niepożądane - powoduje na twarzy rumieniec lub zaczerwienienie. Objaw zwany "niacynowy rumieniec"- często występuje u osób, które przyjmują wyższe dawki niacyny (około 400 mg), może utrzymywać się nawet przez godzinę. Nie jest  niebezpieczny.

    na podstawie :
    http://ajurweda.blogspot.nl/2015/03/witamina-b3-niacyna-zdrowie-i-uroda.html
    http://oxymedica.pl/witamina-b3-skuteczniejsza-w-walce-z-bakteriami-niz-antybiotyki/
    www.healthboards.com/boards/showthread.php?t=592203
    www.healingwell.com/community/default.aspx?f=30&m=1255322
    Pierre Kyme, Nils H. Thoennissen, Ching Wen Tseng, Gabriela B. Thoennissen, Andrea J. Wolf, Kenichi Shimada, Utz O. Krug, Kunik Lee, Carsten Müller-Tidow, Wolfgang E. Berdel, W. David Hardy, Adrian F. Gombart, H. Phillip Koeffler, George Y. Liu, C/EBPε mediates nicotinamide-enhanced clearance of Staphylococcus aureus in mice, Journal of Clinical Investigation, 2012; DOI: 10.1172/JCI62070
    Successful treatment of schizophrenia requires optimal daily doses of vitamin B3, Hoffer A, Prousky J.Altern Med Rev, 2008 Dec; 13(4):287-91.
    Hugo Wurtele, Sarah Tsao, Guylaine Lépine, Alaka Mullick, Jessy Tremblay, Paul Drogaris, Eun-Hye Lee, Pierre Thibault, Alain Verreault, Martine Raymond. Modulation of histone H3 lysine 56 acetylation as an antifungal therapeutic strategy Nature Medicine 2010 July 
    Inhibitory effect of nicotinamide on enzymatic activity of selected fungal strains causing skin infections, Ceibiada-Adamiec A, Małafiej E, Ciebiada I, Mycoses, 2010 May;53(3):204-7.doi: 10.1111/j.1439-0507.2009.01696.x.Epub 2009 Sep 16
    Niacinamide improves mobility in degenerative joint disease, [w:] American Association for the Advancement of Science, Philadelphia, May 24-30, 1986
    Hoffer A, Treatment of Arthritis by Nicotinic Acid and Nicotinamide. Can Med Ass J 1959;81: 235-238
    http://www.vrp.com/single-vitamins/silencing-the-aging-gene-another-look-at-clinical-uses-for-niacinamide

     

    1 komentarz:

    1. Świetny artykuł, szkoda że dopiero teraz na niego trafiłam, ciekawe czy da się w łatwy sposób sprawdzić ilość B3 w organiźmie, czy zwykłe badania krwi wystarczą?

      OdpowiedzUsuń