Szukaj na tym blogu

wtorek, 10 maja 2016

GRZYBICA- co stosowac ?

Preparaty,ziola i co jeszcze dziala przeciwgrzybicznie.

1-   kwas kaprylowy - to wyciag z oleju kokosowego
2-   nalewka z gozdzikow ( przyprawa kuchenna) 3x od 20-do 30 kropli )
3 -  ziola Pau Darco
4-   Firmy NOW - Candida clear lub Candida suport
5-   olejek albo nalewka z dzikiego Oregano
6-   Bluszcz Pospolity - Hedera Helix
7-   Czosnek pospolity - Allium sativum
8-   Glistnik jaskółcze ziele - Chelidoniu majus
9-   Złocień maruna - Chrysanthemum parthenium
10- ekstrakt z liści oliwki,
11- Echinacea Goldenseal,
12- czosnek niedźwiedzi;
13- citrosept (greposept) ,
14- Srebro koloidalne (nano)
16-woda z 1/2 lyzeczki sody

-------------------------------------------------------------------
leki na receptę działanie na grzybice

1- Amfoterycyna B – organiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego, antybiotyk przeciwgrzybiczy, wytwarzany przez bakterie z rodzaju Streptomyces[1]. Zawiera pierścień makrocykliczny zbudowany z fragmentu polienowego oraz polihydroksylowego. Skuteczny lek w walce z zakażeniami, pochodzącymi od Candida albicans (np. drożdżyca amerykańska), a także w niektórych grzybicach (np. histoplazmoza, kryptokokoza czy grzybica układu pokarmowego)[6].

2- Fluorocytozyna (5-fluorocytozyna, FC) – organiczny związek chemiczny z grupy analogów pirymidyny. Od naturalnej cytozyny różni się obecnością atomu fluoru w pozycji 5. Pod nazwą flucytozyna stosowana jako lek przeciwgrzybiczny. Nie wykazuje działania przeciwbakteryjnego ani przeciwnowotworowego[7]. Jest substratem do syntezy chemicznej fluorocytydyny i innych 5-fluorowych analogów pirymidyn i nukleozydów pirymidynowych[7][8].

3- Anidulafungina (łac. Anidulafunginum) – antybiotyk przeciwgrzybiczy z nowej grupy echinokandyn, stosowany w leczeniu grzybic układowych.

4-Flukonazol (łac. Fluconazolum) – lek przeciwgrzybiczy, pochodna triazolu.

5-Fluorocytozyna (5-fluorocytozyna, FC) – organiczny związek chemiczny z grupy analogów pirymidyny. Od naturalnej cytozyny różni się obecnością atomu fluoru w pozycji 5. Pod nazwą flucytozyna stosowana jako lek przeciwgrzybiczny. Nie wykazuje działania przeciwbakteryjnego ani przeciwnowotworowego[7]. Jest substratem do syntezy chemicznej fluorocytydyny i innych 5-fluorowych analogów pirymidyn i nukleozydów pirymidynowych[7][8].

6- Kaspofungina (łac. caspofunginum, ang. caspofungin) – półsyntetyczny lek przeciwgrzybiczy. Jest to lipopeptyd uzyskiwany z produktu fermentacji Glarea lozoyensis.
Hamuje biosyntezę beta-(1,3)-D-glukanu, składnika ściany komórkowej wielu grzybów pleśniowych i drożdżaków, który nie występuje w komórkach ssaków. Lek najprawdopodobniej nie działa na drożdżaki z rodzajów innych niż Candida oraz pleśnie z rodzajów innych niż Aspergillus.

7-Mikonazol – jest lekiem przeciwgrzybicznym, opracowany przez Janssen Pharmaceutica, powszechnie stosowanym miejscowo na skórę lub błonę śluzową do wyleczenia zakażeń grzybicznych. Jego działanie polega na hamowaniu syntezy ergosterolu, kluczowego składnika błony komórkowej grzybów. Może być również stosowany wobec niektórych gatunków pasożytów (np. przeciw jednokomórkowemu pierwotniakowi – Leishmania), ponieważ ich błony śluzowe również zawierają ergosterol. Oprócz swoich działań przeciwgrzybiczych i przeciwpasożytniczych, ma pewne ograniczone właściwości antybakteryjne

8-Nystatyna – wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny, antybiotyk polienowy o działaniu przeciwgrzybiczym, wyodrębniony z hodowli promieniowców Streptomyces noursei[6].

9-Itrakonazol (łac. Itraconazolum) – organiczny związek chemiczny, lek o działaniu przeciwgrzybicznym.

------------------------------------------------------------------------------
PROBIOTYKI :

Są 3 szczepy bakterii zwalczających Candida albicans ( najczęściej występujący szkodliwy grzyb):

Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus casei,
Lactobacillus plantarum.

Bardzo dobrze działa Lactobacillus rhamnosus oraz Saccharomyces boulardii (w preparacie Enterol).

Kupując probiotyk sprawdź ilość bakterii i ilość szczepów. Im więcej tym lepiej. Wszystkie trzy szczepy zawiera:

Now foods acidophilus and bifidus 8 billion ,SWANSON Probiotic Complex (probiotyk Lactobacillus) Fisioflor, Biopron9,Primadolphilus Optima,Probiolac plus,Biotic, Bactmiax, Bifoval, Prolactiv, Prebiot7.SWANSON Ultimate 16 Strain Probiotic

Minimalna dzienna dawka bakterii to przynajmniej 5 mld.,
Szczególnie zalecane są bakterie z rodzaju Bifidobacterium.

Probiotyki zażywamy co najmniej 2 lub 3 godziny PO zazyciu antybiotyku.

DIETA :

Produkty
Unikamy cukru we wszelkich postaciach,czy dodatkach
Unikamy  drożdży, oczywiście grzyby,węglowodany które są cukrami czy też do nich się rozkładają
– mąka pszenna,skrobia.
Staramy się zjadać produkty jak najmniej przetworzone przemysłowo z jak najmniejszą ilością sztucznych konserwantów.
Np. ryby są polecane,szczególnie morskie ale konserwy z nimi już niespecjalnie.

Dieta w wersji ostrej wyklucza ziemniaki, mleko, kukurydzę,chleb na zakwasie.

Wszystko zależy od indywidualnej reakcji organizmu. Większość ludzi nie musi stosować
wersji ostrej.

W wyborze składników pokarmowych staraj się kierować indeksem
glikemicznym (IG). Oznacza on wielkość ogólnej ilości cukru jaką wchłonie
organizm ze 100g produktu żywnościowego, po jego zjedzeniu i strawieniu.

Produkty o wysokim IG: maltoza-110; glukoza-100; mąka
ryżowa,chleb biały wysokooczyszczony-95; puree z ziemniaków, chipsy, miód ,
biały ryż– 90; marchew gotowana, płatki kukurydziane – 85.
Produkty o niskim IG: chleb pełnoziarnisty lub z otrąb,ryż brązowy, płatki
zbożowe – 50; chleb żytni pełnoziarnisty – 40; marchew surowa -35; zielona fasolka, soja –
30; orzechy ziemne,warzywa,czosnek – 20; cukinia, cebula -15

Stosowac  rozdzielność spożywania składników pokarmowych – węglowodany złożone
czyli np. chleb, ziemniaki, makaron ulegają strawieniu po 2 godzinach.

Mięso trawimy 4 godziny ale mieszany posiłek złożony z mięsa(białko) i
ziemniaków(czyli węglowodany-skrobia) trawimy 8 godz. czyli co najmniej
dwukrotnie dłużej niż gdyby je spożywać oddzielnie.

Gdy jemy dużo białka zmieszanego ze skrobią skuteczność soków trawiennych zostaje upośledzona.
Białko nie do końca strawione zaczyna gnić, niestrawione węglowodany fermentują, tłuszcze jełczeją, grzyby mają idealne warunki rozwoju. Dlatego należy robić wszystko aby stworzyć komfortowe warunki pracy narządów trawiennych i jelit

Alkohol –  piwo i wino - zabronione.
Bułki,Chleb – wykluczony chleb pieczony z pszennej (białej) mąki z dodatkiem cukru i
drożdży,chleb robiony bez użycia drożdży i mąki pszennej, na zakwasie - dozwolony

Pieczywo żytnie jest najbezpieczniejsze, może być orkiszowe (uwaga to też rodzaj pszenicy ale ma
tylko 56% skrobi). Im ciemniejsze pieczywo to teoretycznie bezpieczne ale pamiętać o tym, że do ciemnego też dodaje się mąki pszennej czy cukru i drożdży. Czytać skład.

Fasola – dozwolone wszystkie rodzaje, też soczewica
Herbata – raczej unikać czarnej bo jest fermentowana, jeśli tak to tylko słabo parzoną.

Dozwolona herbata zielona. Dozwolone herbaty ziołowe ale
nie z owoców np.dzikiej róży
Jajka – wszystkie dozwolone a nawet polecane.
Jogurt – zalecany ale czysty z bakteriami bez udziału owoców i cukru.
Grzyby - w tym pieczarki zakazane.
Kasza – dozwolone wszystkie, omijać pszenne, ostrożnie z kukurydzą
Kawa – raczej wykluczona bo jest fermentowana i podrażnia żołądek czyli przy ostrej diecie  nie wolno ale jeśli twój organizm nie stwarza problemów to wolno.
Kukurydza – zawiera aż 84% węglowodanów – skrobi czyli ostrożnie
Kiełki – mimo znacznych wartości unikać ze względu na sposób produkcji (duża
wilgotność i możliwość zalegnięcia się grzybów).
Kiszone – ogórki, kapusta i inne warzywa polecane, czyszczą z grzyba przewód
pokarmowy.

Koktail :

pokrój garść kiszonej kapusty,
2-3 kiszone (nie małosolne) ogórki,
5-9 pokrojonych ząbków polskiego czosnku,
 dolej wody z ogórków i kapusty oraz trochę oliwy z oliwek czy pestek winogron.

Absolutnie nie dodawaj wody(osłabia właściwości).

Całość zmiksować. Można dodać pół obranej cytryny,sól czy pieprz czy inne przyprawy w/g smaku.

Koktail jest tani, naturalny,działa rewelacyjnie zarówno zapobiegawczo jak i gdy wystąpią objawy grzyba.

Stosować parę razy dziennie 1-2 łyżki stołowe do posiłku. Można więcej. Zapach
czosnku praktycznie nie występuje. Przechowywać w lodówce dwa, max. trzy dni.

Mleko – w zależności od reakcji organizmu, raczej nie, bardziej zalecane mleko przefermentowane czyli kwaśne, jogurt, kefir. Proces fermentacji usuwa cukier.
Preferować raczej mleko kozie,owcze.
Mąki – zabronione białe mąki pszenne i inne białe mąki wysokiego przemiału
czyli mąki oznaczone cyframi 450, 550. Mąki kupować tylko z grubego przemiału –
powyżej 1000, im wyżej tym lepsza.

Mąka żytnia 2000 jest jak najbardziej bezpieczna, natomiast 500 już niespecjalnie.
Mięso – dozwolone wszystkie rodzaje, polecany drób, najmniej polecane tłuste
wieprzowe.
Napoje – tylko niegazowane oczywiście niesłodzone, dotyczy również soków, czytać
etykiety
Owoce – wykluczone zarówno świeże jak i suszone. Dozwolone jedynie kwaśne (mało
cukru) w małych ilościach, np. niedojrzałe kiwi, zielone jabłka, grapefruit, agrest, jeżyny.
Oleje – patrz tłuszcze
Orkisz – zawiera mało węglowodanów, raczej na tak, zwróć uwagę na dodatki.
Orzechy – można ale ostrożnie solone, prażone, ziemne z puszki raczej zakazane –
używany szkodliwy tłuszcz trans, w zwykłych orzechach często występuje pleśń.
Przyprawy – sól, pieprz, papryka, curry, inne ziołowe polecane. Nie zalecane
przyprawy typu vegeta – zawierają konserwanty, wykluczona musztarda, ketchup -
cukier

Ryby – dozwolone wszystkie, polecane morskie (zawierają dużo omega-3)
Ryż – biały wykluczony, brązowe, dzikie, ciemne dozwolone. Ciastka z brązowego
ryżu są ok.

Sery – żółte i pleśniowe wykluczone.

Białe, twarożki robione samodzielnie, mozzarella raczej można, w zależności od reakcji organizmu.

Słodycze- absolutnie zabronione – niestety zaiwerają prawie wszystkie cukier
Słodzik – mimo kontrowersji odnośnie stosowania są to produkty oficjalnie dopuszczone do spożycia. Takie syntetyczne słodziki jak aspartam, sacharyna,acesulfam, cyklaminian sodu dają nam komfort słodkości a nie zawierają żadnej pożywki dla drożdży czy grzyba.

Ksylitol - cukier brzozowy zawiera dużo mniej węglowodanów, bezpieczny dla większości,
Stewia – można używać.
Soki – owocowe wykluczone, ewentualnie tylko z kwaśnych owoców i mało.

Warzywne dozwolone z wyjątkiem pomidora, marchwi, buraka.W niewielkich ilościach czasem można.
Soja – dozwolona, tofu też, uważać na słodzone desery i kremy sojowe( uwazan na GMO)
Tłuszcze - zwierzęce typu masło, smalec dozwolone, oczywiście rozsądnie.

Roślinne, wszelkiego typu margaryny, mixy zawierające tłuszcze typu trans zabronione.

Oleje roślinne w płynie,bez dodatków ostrożnie. Zalecane oleje tłoczone na zimno i z pierwszego tłoczenia np. z oliwek, słonecznika, lnu czy też z rzepaku.

Śmietana na tak ale z umiarem.
Warzywa – dozwolone wszystkie zielone, białe unikać czerwonych(mają więcej cukru) ale marchew, pomidor, buraki, rzodkiewka, papryka, kabaczek dozwololone tylko mało i ostrożnie, szczególnie pomidor

Wędliny – ostrożnie, unikaj tzw. sklepowych lub takich w których mogą być
konserwanty i inne dodatki poza przyprawami. Obowiązuje zasada im mniej
przetworzone tym lepiej.

Unikać raczej wędlin,mięsa wędzonych,peklowanych czy suszonych.Przyrządzaj sam,np. ugotowany wędzony boczek, pieczone samemu różne rodzaje mięs spożywane na zimno.

Ziemniaki - indywidualnie, większość może, mimo że zawierają dużo skrobi i teoretycznie nie powinny być polecane nasze organizmy na ogół dobrze je tolerują, ja jadłem cały czas.

Czipsy wykluczone, podobno odsmażane ziemniaki są bardziej bezpieczne.
Ziarna – polecane słonecznika, dyni, lnu, szczególnie siemię lniane osłonowo na żołądek.

Koktail z tych 3 zmielonych, niełuskanych składników bardzo polecany.

Ziarna zbóż dozwolone, ostrożnie z pszenicą i kukurydzą (mają najwięcej skrobi)

Zupy – generalnie dozwolone wszystkie o ile unikamy zbyt dużej ilości zabronionych produktów czyli np. nie za dużo marchewki bo cukry w niej zawarte rozpuszczają się w zupie, buliony mięsne nie za bardzo intensywne, nie używamy zasmażek, nie zagęszczamy mąką, nie użwywamy przypraw z dużą ilością konserwantów.

------------------------------------------------------------------------------
Naturalne leczenie ponoć skuteczne :
  • dużo wody utlenionej, sody oczyszczonej aplikowanej zewnętrznie, ponieważ candida lubi środowisko kwaśne, neutralizuje kwasy,

  • 3 łyżki 3% wody utlenionej w szklance 250 ml wody i 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Wypłucz tą miksturą usta, wypluj (woda utleniona rozbijana przez enzymy śliny zamienia się w tlen i wodę pod wpływem katalazy).

  • wyciąg z pestek grapefruita (Citrosept) 15 kropli w szklance wody. Wyciąg zostanie w przestrzeniach między zębowych, jama ustna zostanie szybko zasiedlona bakteriami pożytecznymi.

  • zjedz łyżeczkę jogurtu, stwarza warunki sprzyjające rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej.

  • pochwa: maść cynkowa zewnętrznie, globulki dopochwowe z Lactobacillus Rhamnosus np. Lactovaginal.

  • stopy: kąpiel z wody utlenionej i sody oczyszczonej, później na wacie nacieramy jodynę rozcieńczoną wodą, na końcu maść cynkowa. Buty i skarpety przesypujemy kwasem borowym.

  • paznokcie: smaruj jodyną (mocne stężenie) do momentu ustąpienia infekcji.

  • używaj probiotyków w postaci proszku do rozpuszczania w szklance ciepłej wody, pij każdego ranka na czczo, przed śniadaniem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz