Holenderscy alergolodzy z Universitair Medisch Centrum Groningen - przyznają ze alergia na mięso ( alfa-gal syndroom ) po ugryzieniu przez kleszcze występuje w Holandii.
http://www.ad.nl/binnenland/ook-nederlandse-teek-veroorzaakt-levensbedreigende-vleesallergie~aa58b0a0/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
-----------------------------
Kleszcz Amblyomma americanum (ang. Lone Star Tick) występuję we wschodniej części Stanów Zjednoczonych.
Od lat jego populacja rozprzestrzenia się na północ i wschód, nawet aż do Nowego Jorku.Kleszcz wystepuje tez m.in w Australii, Francji, Niemczech, Szwecji, Hiszpanii, Japonii, w USA i Korei.
Kilka lat temu lekarze w USA zaczęli podejrzewać, że ugryzienie kleszcza może wywołać alergię na czerwone mięso, które pojawia się u pacjentów po ugryzieniu przez jedną z odmian kleszcza.
Alergia jest tak silna, że wiele osób nie może już wrócić do jedzenia mięsa
Pierwszy artykuł naukowy, wspominający taką możliwość, pojawił się prawdopodobnie w 2007 roku. Dwójka naukowców – Thomas Platts-Mills and Scott Commins – próbowała zrozumieć złą reakcję niektórych pacjentów na lek na raka. Podejrzewali ze przyczyna sa grzyby lub pasożyty. Ale kiedy jeden z nich (Platts-Mills) został ugryziony przez kleszcza i dostał alergii… cóż. Przez ostatnie dwa lata lawinowo zaczęła wzrastać liczba zdiagnozowanych przypadków i opublikowano wyniki badań potwierdzających te podejrzenia.
Prawdopodobnie w ciele ssaków, poza naczelnymi, znajduje się rodzaj cukru, galaktoza-α-1,3-galaktoza, w skrócie alfa-gal. Normalnie, po zjedzeniu mięsa, cukier ten zostaje bez problemu rozłożony przez nasz układ trawienny i nie trafia do krwi. Ale w ciele kleszcza może przetrwać. Zapewne zdarzają się sytuacje, gdy kleszcz żeruje najpierw na ssaku, a później przenosi się na człowieka. Kleszcz podczas ugryzienia wraz ze śliną wstrzykuje do krwiobiegu człowieka alfa-gal.
Ludzki układ odpornościowy wytwarza przeciwciała atakujące cukier, co po kilku tygodniach lub miesiącach prowadzi do rozwoju uczulenia na czerwone mięso.
Reakcja alergiczna nie nastepuje natychmiast po kontakcie z alergenem. Pojawia się ona po 4 do 8 godzinach, co sugeruje raczej zatrucie pokarmowe i jest źródłem błędnych diagnoz.
Reakcja może być ciężka i prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, co grozi śmiercią.
Objawy to swędzenie, uczucie jakby skóra płonęła, pokrzywka, wymioty i biegunka, obrzęk, w tym opuchlizna twarzy, ust, języka, trudności w oddychaniu, spadek ciśnienia.
Ratunkiem jest zastrzyk z epinefryny.
Wszystko wskazuje na to, że pacjenci, którzy po raz drugi zostaną ukąszeni przez ten sam rodzaj kleszcza, alergię dostają na stałe.
Nie odnotowano jeszcze przypadku osoby, która po takim doświadczeniu mogła wrócić do jedzenia czerwonego mięsa.
http://www.wykop.pl/ramka/2267786/kleszcze-a-sprawa-wegetarianska/
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/grozna-odmiana-kleszcza-i-alergia-na-czerwone-mieso-alarm-w-usa,457831.html
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1040703,title,Fala-zachorowan-Ciezka-alergia-na-mieso-przez-kleszcze,wid,16808266,wiadomosc.html?ticaid=1169a1
-------------------------------------------------------------------
http://www.ad.nl/binnenland/ook-nederlandse-teek-veroorzaakt-levensbedreigende-vleesallergie~aa58b0a0/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
-----------------------------
Kleszcz Amblyomma americanum (ang. Lone Star Tick) występuję we wschodniej części Stanów Zjednoczonych.
Od lat jego populacja rozprzestrzenia się na północ i wschód, nawet aż do Nowego Jorku.Kleszcz wystepuje tez m.in w Australii, Francji, Niemczech, Szwecji, Hiszpanii, Japonii, w USA i Korei.
Kilka lat temu lekarze w USA zaczęli podejrzewać, że ugryzienie kleszcza może wywołać alergię na czerwone mięso, które pojawia się u pacjentów po ugryzieniu przez jedną z odmian kleszcza.
Alergia jest tak silna, że wiele osób nie może już wrócić do jedzenia mięsa
Pierwszy artykuł naukowy, wspominający taką możliwość, pojawił się prawdopodobnie w 2007 roku. Dwójka naukowców – Thomas Platts-Mills and Scott Commins – próbowała zrozumieć złą reakcję niektórych pacjentów na lek na raka. Podejrzewali ze przyczyna sa grzyby lub pasożyty. Ale kiedy jeden z nich (Platts-Mills) został ugryziony przez kleszcza i dostał alergii… cóż. Przez ostatnie dwa lata lawinowo zaczęła wzrastać liczba zdiagnozowanych przypadków i opublikowano wyniki badań potwierdzających te podejrzenia.
Prawdopodobnie w ciele ssaków, poza naczelnymi, znajduje się rodzaj cukru, galaktoza-α-1,3-galaktoza, w skrócie alfa-gal. Normalnie, po zjedzeniu mięsa, cukier ten zostaje bez problemu rozłożony przez nasz układ trawienny i nie trafia do krwi. Ale w ciele kleszcza może przetrwać. Zapewne zdarzają się sytuacje, gdy kleszcz żeruje najpierw na ssaku, a później przenosi się na człowieka. Kleszcz podczas ugryzienia wraz ze śliną wstrzykuje do krwiobiegu człowieka alfa-gal.
Ludzki układ odpornościowy wytwarza przeciwciała atakujące cukier, co po kilku tygodniach lub miesiącach prowadzi do rozwoju uczulenia na czerwone mięso.
Reakcja alergiczna nie nastepuje natychmiast po kontakcie z alergenem. Pojawia się ona po 4 do 8 godzinach, co sugeruje raczej zatrucie pokarmowe i jest źródłem błędnych diagnoz.
Reakcja może być ciężka i prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, co grozi śmiercią.
Objawy to swędzenie, uczucie jakby skóra płonęła, pokrzywka, wymioty i biegunka, obrzęk, w tym opuchlizna twarzy, ust, języka, trudności w oddychaniu, spadek ciśnienia.
Ratunkiem jest zastrzyk z epinefryny.
Wszystko wskazuje na to, że pacjenci, którzy po raz drugi zostaną ukąszeni przez ten sam rodzaj kleszcza, alergię dostają na stałe.
Nie odnotowano jeszcze przypadku osoby, która po takim doświadczeniu mogła wrócić do jedzenia czerwonego mięsa.
http://www.wykop.pl/ramka/2267786/kleszcze-a-sprawa-wegetarianska/
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/grozna-odmiana-kleszcza-i-alergia-na-czerwone-mieso-alarm-w-usa,457831.html
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1040703,title,Fala-zachorowan-Ciezka-alergia-na-mieso-przez-kleszcze,wid,16808266,wiadomosc.html?ticaid=1169a1
-------------------------------------------------------------------
BORELIOZA -alergia na mieso.
Z najnowszych doniesień wynika, że ukąszenia kleszczy mogą nie tylko powodować boreliozę, ale także silną alergię na mięso. Lekarze z USA obserwują wzrost zachorowań na tę dziwną chorobę.Nowa odmiana kleszcza już rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych bardzo szybko. A wraz z nią wzrost zachorowań. Choroba, którą wywołuje pajęczak, objawia się tym, że osoba, która została ukąszona i która zje mięso pod jakąkolwiek postacią, dostaje silnej reak...cji alergicznej. W niektórych przypadkach potrzebna była natychmiastowa hospitalizacja. Dla większości może oznaczać przymusowe przejście na dietę wegetariańską, bo ukąszenie jest równoznaczne z alergią niemalże w 100 proc. - w żadnym z przypadków zachorowań nie odnotowano powrotu do jedzenia mięsa.Póki co, lekarze próbują opisać nową chorobę. Do szpitali trafia coraz więcej osób z opuchniętą krtanią, językiem i dróg oddechowych. W wielu przypadkach stan ten jest bezpośrednim zagrożeniem życia. Kleszczmedonet wytwarza toksynę oraz pewien rodzaj cukru, które przedostają się do krwiobiegu. Cukier ten jest tym samym związkiem, który jest obecny w mięsie spożywanym na co dzień, jednakże to cukier kleszcza nie jest rozpoznawany przez ludzki organizm, przez co wywołuje reakcję obronną.
Z najnowszych doniesień wynika, że ukąszenia kleszczy mogą nie tylko powodować boreliozę, ale także silną alergię na mięso. Lekarze z USA obserwują wzrost zachorowań na tę dziwną chorobę.Nowa odmiana kleszcza już rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych bardzo szybko. A wraz z nią wzrost zachorowań. Choroba, którą wywołuje pajęczak, objawia się tym, że osoba, która została ukąszona i która zje mięso pod jakąkolwiek postacią, dostaje silnej reak...cji alergicznej. W niektórych przypadkach potrzebna była natychmiastowa hospitalizacja. Dla większości może oznaczać przymusowe przejście na dietę wegetariańską, bo ukąszenie jest równoznaczne z alergią niemalże w 100 proc. - w żadnym z przypadków zachorowań nie odnotowano powrotu do jedzenia mięsa.Póki co, lekarze próbują opisać nową chorobę. Do szpitali trafia coraz więcej osób z opuchniętą krtanią, językiem i dróg oddechowych. W wielu przypadkach stan ten jest bezpośrednim zagrożeniem życia. Kleszczmedonet wytwarza toksynę oraz pewien rodzaj cukru, które przedostają się do krwiobiegu. Cukier ten jest tym samym związkiem, który jest obecny w mięsie spożywanym na co dzień, jednakże to cukier kleszcza nie jest rozpoznawany przez ludzki organizm, przez co wywołuje reakcję obronną.
W przypadku takiej alergii najważniejszy jest czas reakcji. Niestety, ani lekarze, ani pacjenci, którzy trafiają do lekarza, nie wiążą objawów ze spożytym mięsem, co znacznie utrudnia diagnozę.
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/borelioza-niekoniecznie-kleszcze-wywoluja-silna-alergie-na-mieso/hgv11
-----------------------
The alpha gal story: Lessons learned from connecting the dots
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/borelioza-niekoniecznie-kleszcze-wywoluja-silna-alergie-na-mieso/hgv11
-----------------------
The alpha gal story: Lessons learned from connecting the dots
Abstract
Anaphylaxis is a severe allergic reaction that can be rapidly progressing and fatal; thus, establishing the etiology of anaphylaxis is pivotal to long-term risk management. Our recent work has identified a novel IgE antibody response to a mammalian oligosaccharide epitope, galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal). IgE to alpha-gal has been associated with two distinct forms of anaphylaxis: i) immediate onset anaphylaxis during first exposure to intravenous cetuximab, and ii) delayed onset anaphylaxis 3–6 hours after ingestion of mammalian food products (e.g., beef and pork). Results of our studies and those of others strongly suggest that tick bites are a cause, if not the only significant cause, of IgE antibody responses to alpha-gal in the southern, eastern and central United States, Europe, Australia and parts of Asia. Typical immune responses to carbohydrates are considered to be T cell-independent, while IgE antibody production is thought to involve sequential class-switching that requires input from T cells. Therefore, establishing the mechanism of the specific IgE antibody response to alpha-gal will be an important aspect to address as this area of research continues.
--------------------
Conclusion
The finding that IgE to alpha-gal explains two novel forms of anaphylaxis has not only changed several established rules about allergic disease, but has opened up at least two new areas of research. The results provide evidence that: IgE responses to an oligosaccharide can induce significant or severe allergic symptoms, demonstration of sensitization to this epitope by skin tests often requires intradermal as well as prick test, ticks can induce high titer food specific IgE responses in adult life, and also that eating mammalian products carrying this epitope does not give rise to any symptoms during the first hour or more. Like so many new findings, this area of research provides both challenges and opportunities. The delay in onset of symptoms following eating red meat is best explained by delayed arrival of the relevant form of antigen in the circulation, but the question remains as to what form of glycoprotein or more likely glycolipid takes 3 hours or more to appear in the circulation. Finally, the often-rapid production of IgE antibodies to alpha-gal after tick bites provides a striking model of a parasite induced IgE response (Figure 3). This parasite only enters through the skin and the tick saliva contains a wide variety of agents that could act as antigens and/or as adjuvants. However, it remains a striking challenge to identify why the response is so strong and why it is directed so consistently against the alpha-gal carbohydrate residue.
-------------------------------
Delayed Anaphylaxis to Red Meat in Patients with IgE Specific for Galactose alpha-1,3-Galactose (alpha-gal)
Abstract
Anaphylaxis is a severe allergic reaction that can be rapidly progressing and fatal. In instances where the triggering allergen is not known, establishing the etiology of anaphylaxis is pivotal to long-term risk management. Our recent work has identified a novel IgE antibody (Ab) response to a mammalian oligosaccharide epitope, galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal), that has been associated with two distinct forms of anaphylaxis: (1) immediate onset anaphylaxis during first exposure to intravenous cetuximab, and (2) delayed onset anaphylaxis 3–6 h after ingestion of mammalian food products (e.g., beef and pork). The results of our studies strongly suggest that tick bites are a cause, if not the only significant cause, of IgE Ab responses to alpha-gal in the southern, eastern and central United States. Patients with IgE Ab to alpha-gal continue to emerge and, increasingly, these cases involve children. This IgE Ab response cross-reacts with cat and dog but does not appear to pose a risk for asthma; however, it may impair diagnostic testing in some situations.
-----------------------
Conclusions
The discovery of IgE Ab to the oligosaccharide galactose alpha-1,3-galactose has made it possible to investigate several novel aspects of allergic disease. These IgE Ab bind to a wide range of mammalian proteins, and we recognized the syndrome of “delayed anaphylaxis to mammalian meat” [1, 11]. However, the most interesting feature of the reactions may be that first symptoms occur 3–6 h after eating meat and would normally be regarded as ‘spontaneous’ or ‘idiopathic’ anaphylaxis. Understanding the factors that control the delay may provide real insight into the factors that control anaphylaxis. Moreover, understanding how ticks induce this form of response will be important as we explore the control of IgE Ab responses in general
--------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz